Akoestische isolatie
WAT IS AKOESTISCHE VLOERISOLATIE?
Mensen wonen steeds vaker dicht op elkaar. De schaarsheid van bouwgronden en de toenemende verstedelijking zorgen ervoor dat onze samenleving steeds drukker en luider wordt. Om het hoofd te bieden aan dit toenemende lawaai wordt er steeds meer aandacht besteed aan het belang van akoestisch comfort binnenin de woning.
Akoestische vloerisolatie wordt steeds vaker gebruikt als contactgeluidsisolatie. Het is de ideale oplossing als u van rust en sereniteit houdt. Met dit type vloerisolatie verstoort geluid van boven- of onderburen uw rust niet en worden contactgeluiden vermeden.
Akoestische vloerisolatie is de absorbeerder van contactgeluiden zoals het verschuiven van stoelen, meubels of het contact van schoenen en hakken op de vloer. Al deze geluiden zorgen voor een trilling die zich via de vloer, door de chape een weg zoeken. Uiteindelijk worden deze geluiden door de akoestische isolatie geabsorbeerd. Akoestische vloerisolatie is vandaag de dag gelukkig verplicht en dat draagt bij tot een betere levenskwaliteit.
HOE UW VLOER AKOESTISCH ISOLEREN?
De vloer akoestisch isoleren gebeurt door tussen twee verdiepingen een extra akoestische isolatielaag aan te brengen. Deze akoestische isolatielaag is technisch gezien een zwevende vloer die voetstappen dempt en contactgeluiden vermindert. Bij zwevende vloeren zoals deze wordt de chape geplaatst op een akoestische mat en zo niet hechtend gemaakt aan de ondergrond.
Ook voor vloeren met vloerverwarming kan akoestische isolatie gebruikt worden. In dit geval kan men de vloerverwarming niet tackeren. Je akoestische mat mag niet doorprikt worden. Het is daarom noodzakelijk om andere vloerverwarmingstechnieken te gebruiken. Neem gerust contact met ons op indien u hier meer informatie over wenst.
Het is ook belangrijk om te weten dat wij enkel akoestische isolatie plaatsen indien we de chapewerken zelf in aanneming hebben. Zo zijn we absoluut zeker dat de isolatie correct geplaatst wordt, alles op zijn plaats blijft liggen en er geen contactlekken ontstaan.
MISVATTINGEN OVER AKOESTISCHE ISOLATIE
Er bestaan verschillende types akoestische isolatie: granulaten in rubber, vermalen pur of akoestische matten.
Wanneer u de verschillende soorten vergelijkt, zou u al snel gaan denken dat een dikte van 5 cm granulaten beter akoestisch isoleert dan een dunne mat van slechts 4 of 8 mm. Dit is echter niet altijd het geval. Het is belangrijk het juiste materiaal te kiezen voor uw woning. Dit is helaas niet altijd eenvoudig.
Wanneer u een akoestische mat plaatst, komt deze op een uitvulling (waarmee de leidingen al werden uitgevuld). Deze mat behoudt zijn akoestische waarde omdat ze over de hele oppervlakte dezelfde dikte heeft. Bovendien zorgt ook de uitvulling in gespoten pur of isolerend mortel voor geluidsvermindering.
Wilt u akoestische isolatie gebruiken in granulaten? Dan zal u hiermee ook uw leidingen moeten uitvullen en daar zit vaak het probleem. Uw akoestische verbetering is namelijk maar net zo goed als uw dunste punt. Wanneer u een hoge waarde haalt op 5 cm, zou u overal 5 cm granulaten moeten hebben.
Dit is echter in 99 % van de gevallen niet zo. Op nogal wat plaatsen liggen de leidingen, ventilatiebuizen of afvoeren zo hoog dat uw akoestische isolatie hier nog amper 1 cm dik is. Hierdoor is uw akoestische verbetering quasi volledig verdwenen.
Bespreek daarom altijd eerst met een deskundige wat voor uw woning een goede oplossing is!
HEEFT U EEN SPECIFIEKE VRAAG OVER AKOESTISCHE ISOLATIE?
Heeft u interesse in akoestische isolatie?