Thermische isolatie

Thermische isolatie

WAT IS THERMISCHE ISOLATIE?

Thermische isolatie is de verzamelnaam voor alle isolatie die u gebruikt om u te beschermen tegen de kou in de winter, maar die u ook beschermt tegen de warmte in de zomer.

Isoleren bestaat al een hele tijd! Toch werd het slechts vanaf 1 januari 2006 pas een verplichting. En dat is een goede zaak. In 2006 was de verplichte isolatie echter nog beperkt en werd er een E-peil van de woning vooropgesteld zonder effectief rekening te houden met elke bouwschil. Wie in 2006 zijn dak bijvoorbeeld 40 cm dik isoleerde, diende nergens anders in zijn woning nog te isoleren omdat er zo al werd voldaan aan de EPB-waarde van dat moment.

Al snel had men door dat dit niet de juiste manier van werken was en enkele jaren later werd er naast een E-peil ook een K-waarde en een U-waarde verplicht per bouwschil. Hierdoor was er voor elke bouwschil, vloer, muren en dak dus een bepaalde verplichte waarde ongeacht of u ergens dikker isoleerde. In de beginjaren werd er opmerkelijk vaak gevraagd naar de minimale isolatievereiste en daar bleef het bij. De laatste jaren is het bewustzijn over isoleren gelukkig sterk veranderd en wordt er steeds vaker meer geïsoleerd dan wettelijk nodig.

EEN NIET GEÏSOLEERDE WONING HERKENNEN

Mocht u de kans krijgen om iemand te spreken die zijn oude woning heeft voorzien van na-isolatie, dan hoef ik u niet meer te overtuigen! Een niet geïsoleerde woning kan u herkennen aan de temperatuur: het is er te koud of te warm. Bij een niet geïsoleerde woning voelt de temperatuur vaak te warm aan. Dit komt omdat de verwarming continu moet blijven warmen omdat er circulatie is waardoor warmte meteen verloren gaat. Deze warmte voelt bovendien ook niet aangenaam aan.

Bij een goed geïsoleerde woning zal uw verwarming regelmatig stilvallen en blijft de omgevingstemperatuur aanzienlijk langer behouden. Ze zit bevangen en zal veel comfortabeler aanvoelen.

Meer informatie over de verschillende types thermische isolatie:

HEEFT U EEN SPECIFIEKE VRAAG OVER THERMISCHE ISOLATIE?


    Wilt u advies over het gebruik van thermische isolatie?