Hoe dik moet u isoleren?

Linkie - Gepost in isolatie op 14 april , 2016

Hoe dik moet u isoleren?

Hoe dik moet er geïsoleerd worden? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Helaas komt deze vraag in de meeste gevallen te laat.

Mensen zijn soms al halverwege hun ruwbouw of hebben deze reeds af wanneer ze zich de vraag stellen hoe dik ze eigenlijk best isoleren. Net zoals bij een verbouwing, moet u in dat geval ook bij een nieuwbouw gaan kijken hoe dik u de isolatie nog kan plaatsen.

Vanaf het moment dat het vloerpeil bepaald is, rest er enkel nog de keuze van isolatiemateriaal. In sommige gevallen is de vloeropbouw te hoog. Hier is een EPS isolatie aan te raden. In andere gevallen is de opbouw juist te laag. Hier behaalt enkel PUR nog de EPB-norm. Bij andere vloeren is er de keuze tussen EPS of PUR of de combinatie van de twee.

Wij kijken altijd samen met de bouwheer naar de vereiste EPB die voor deze specifieke woning geldt. Dit bepaalt in veel gevallen het te kiezen type isolatie. De dikte van isolatie is dus niet de belangrijkste factor maar wel de lambdawaarde van het materiaal en daarmee de uiteindelijk behaalde R-waarde.

Op een vloer is het steeds rekenen van boven naar beneden om te achterhalen welke dikte aan isolatie mogelijk is.

Stel, u heeft een gelijkvloerse woning met vloerverwarming. Hoeveel isolatie heeft u nodig indien u van de bovenkant van uw dorpel tot op de beton bijvoorbeeld 28 cm hoogte hebt?
Wij trekken eerst de dikte van de eindvloer af, dit kan voor tegels bijvoorbeeld 1,5 cm zijn. Vervolgens is er bij vloerverwarming best een chapelaag tussen de 8 en 10 cm. In dit geval zouden we bij 10 cm chape in totaal al 11,5 cm van onze opbouw nodig hebben (voor chape en vloer) en blijft er dus 17,5 cm over voor het plaatsen van de isolatie.

In dit geval kan u verschillende types isolatie toepassen of zelfs combineren.

Bij het maken van deze keuze helpen wij u graag verder!

Meer informatie, advies of begeleiding op maat van uw bouwproject?

Mardaga Isolatie en Bouwcoördinatie coördineert uw project en werkt samen met zeer betrouwbare partners voor uw isolatie-, chape- of bouwproject.